Bebelusi

# alternativa lapte matern #lapte de magarite

Laptele de magarita - o alternativa la laptele matern, sanatoasa si accesibila

Pentru un nou-nascut nu exista aliment mai potrivit si mai sanatos decat laptele propriei mame. Specialistii recomanda pproaspetelor mamici sa-si hraneasca micutii exclusiv cu lapte matern pana la varsta de 6 luni si sa-i lapte in completarea unei alimentatii adecvate varstei si nevoilor lui cel putin inca jumatate de an dupa aceea. Dar ce poti sa faci atunci cand ai nascut si pur si simplu nu ai lapte?

Exista foarte putine cazuri in care o mama sa nu poata oferi pruncului ei, din motive biologice sau medicale, laptele de care acesta are atat de multa nevoie, dar oricat ne-am dori ca lucrurile sa stea altfel, astfel de persoane exista printre noi si chiar tu te poti surprinde intr-o astfel de situatie, oricat de mult ti-ai dori sa alaptezi.

Ce poti sa faci pentru copilul tau atunci cand nu-i poti oferi lapte matern?

Prima alternativa recomandata de medicii pediatri mamelor care nu pot alapta este o formula speciala de lapte pentru sugari, produsa de obicei din lapte de vaca, imbogatit cu diferite substante nutritive de care un bebelus are nevoie pentru o crestere sanatoasa si armonioasa. Pe piata, branduri consacrate, care par sa existe de cand lumea, concureaza cu branduri noi si inovative, lansand unele dupa altele tot felul de formule de lapte, potrivite pentru nevoile fiecarui bebelus in parte. Pe de alta parte, in ultimul timp mai ales, se promoveaza intens si laptele de magarita ca alternativa viabila la laptele matern.

Despre beneficiile laptelui de magarita se vorbeste inca din antichitate. Chiar celebrul filozof Hippocrate se pare ca bea des lapte de magarita ca tratament pentru artrita si tuse, iar despre Cleopatra se stie ca facea baie in lapte de magarita pentru a-si mentine pielea moale si catifelata. Dar conform studiilor recente se pare ca acest lapte este potrivit si ca hrana pentru bebelus.

Nu exista lapte de origine animala mai apropiat de laptele matern decat cel de magarita!

Spre deosebire de alte tipuri de lapte de origina animala pe care le consumam, cum ar fi laptele de vaca, de oaie, de bivolita sau de capra, laptele de magarita este mai putin gras si are cel mai mare continut de vitamina D.

Laptele de magarita a fost folosit pentru prima oara in alimentatia nou-nascutilor in secolul al XIX-lea pentru a hrani copiii orfani. In Italia, unde laptele de magarita este cel mai popular, el se foloseste de multa vreme in fabricarea unor formule de lapte pentru nou nascuti, dar si ca aliment pentru persoanele bolnave. Chiar si in Statele Unite ale Americii a inceput sa castige din ce in ce mai multa popularite, insa pentru o tara atat de mare, fermele de magarita sunt relativ putine si exista legi intr-unele state unde transportul de lapte de magarita crud, asa cum este el cel mai sanatos de fapt, este interzis peste granitele statului.

In Romania, din fericire, laptele de magarita de inalta calitate se gaseste relativ usor. Pe platforma FabricatinRO de exemplu, flaconul de 500 ml de lapte de magarita crud se vinde la un pret mai mult decat acceptabil si poate fi comandat din orice zona a tarii. Astfel, mamele care au nascut de curand, dar nu au lapte pentru pruncii lor pot cumpara de aici un lapte sanatos, dar si accesibil ca pret. Tu ai cumparat vreodata pana acum pentru tine sau copilul tau lapte de magarita?

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Sfatul expertului

Servicii pentru acasa

Cauta
in