Dieta si nutritie

#mancat seara #mihaela bilic #cina

Avem voie sa mancam seara? Detaliul dezvaluit de Mihaela Bilic

Multi consideram ca nu ar trebui sa mancam seara, temandu-ne ca o sa ni se modifice silueta considerabil daca alegem sa ne rasfatam cu anumite bucate. Cu toate acestea, Mihaela Bilic a spulberat si misterul cinei care poate sa fie luata dupa ora 18:00.

 

Mihaela Bilic a vorbit cu internautii despre faptul ca putem sa avem o cina perfecta. Nutritionistul le-a explicat tuturor ca masa de seara nu trebuie sa fie interzisa, insa este necesar sa avem grija la alimentele pe care le punem in farfurie.

“Cina ideala

Avem voie sa mancam dupa ora 6:00 seara? Ani la rand nutritionistii ne-au creat senzatia ca masa de seara este periculoasa pentru silueta. Cand de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe langa refacerea rezervelor de energie. Putem spune ca masa de seara are dublu rol, sa ne hraneasca si sa ne dea o stare de bine.

Ce reguli trebuie sa respectam pentru o cina perfecta? Depinde de obiectivele pe care le avem si de ora la care ne culcam. Tineti cont ca metabolismul incetineste spre seara, insa chiar si in timpul noptii organismul consuma calorii pentru functiile de baza. Meniul difera daca vrem sa slabim, sa avem o digestie usoara sau un somn odihnitor. In cazul copiilor sau sportivilor alegerile vor fi diferite.

In cazul unui meniu echilibrat farfuria ideala va fi impartita astfel: 1/3 proteine (carne peste oua sau branza); 1/3 fainoase (cartofi paste orez paine) sau leguminoase boabe (fasole mazare linte). Ultima treime va fi reprezentata de legume proaspete sau gatite, cu cat mai colorate si mai diferite cu atat mai bine.

Daca vrem sa slabim mentinem in farfurie proteinele si legumele, insa renuntam la fainoase. Un castron mare de salata asortata cu o bucata de carne sau peste la gratar sunt cel mai bun exemplu pentru o cina de slabit. Atentie si la aportul de grasimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiti zgarciti cu uleiul din salata si alegeti carnea mai putin impanata.

Daca vrem sa dormim bine o portie de paste cu branza e alegerea corecta. Supa crema sau tocanitele cu legume sunt usor de digerat. Evitati prajelile tocaturile si alimentele care fermenteaza (broccoli varza fasole). La capitolul desert orezul cu lapte si bananele au efect de linistire.

Pentru copii si sportivi impartirea farfuriei se schimba: produsele fainoase vor ocupa jumatate din suprafata, iar proteinele si legumele cate un sfert. Amidonul din fainoase reface rezervele de glicogen din ficat si muschi, iar activitatea fizica de peste zi nu afecteaza rezervele organismului.

Nu lasati pe nimeni sa va interzica masa de seara, aveti grija doar sa alegeti meniul care vi se potriveste!”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare