Dezvoltare personala

#semne subtile #comportament obsesiv compulsiv

Semne subtile ca suferi de comportament obsesiv-compulsiv. Le recunosti?

Daca banuiesti ca ai tulburare obsesiv-compulsiva (TOC), atunci probabil ca te confrunti de ceva timp cu simptomele TOC. Dar ce este TOC si care sunt cauzele aparitiei TOC?

Tulburarea obsesiv-compulsiva este categorisita, asa cum sugereaza si numele, printr-o serie de ganduri obsesive si compulsii de a finaliza anumite comportamente sau sarcini. Faptul de a lasa aceste comportamente nefacute - sau de a le face "gresit" - poate duce la anxietate, stres sau coplesire.

Deseori, persoanele cu TOC dezvolta aceste nevoi specifice de ritualuri din cauza unei traume. Exista diferite tipuri de TOC, dar cauzele TOC sunt frecvent bazate pe traume, fie ca acestea provin din copilarie, fie ca sunt cauzate de un eveniment stresant timpuriu.

Semne subtile ca suferi de comportament obsesiv-compulsiv

1. Dai in mod constant la o parte sentimentele "negative"

Poate ca nu o faci in mod constient, dar TOC-ul tau este acolo pentru a-ti controla sentimentele. In caz contrar, s-ar putea sa te simti coplesit de ele.

Mai ales ca nu ar trebui sa te simti ranit, trist sau furios. Acest lucru a inceput cu mult timp in urma. Ai multe motive sa fii suparat. Dar furia fata de oricine pare periculoasa. Un gand furios te face vinovat.

2. Ai o stima de sine scazuta si multa furie fata de tine insuti

Daca te simti furios sau "iesi din rand" in vreun fel, ai o voce in cap care te critica. De fapt, aceasta iti aminteste mereu de "defectele" tale.

Ai facut o greseala sau alta. De ce ai facut ceva in felul acesta cand ar fi trebuit sa faci altfel? Te face sa crezi ca nu exista nimic bun la tine. Te face sa te urasti pe tine insuti.

3. Esti mereu ingrijorat ca esti judecat

Crezi ca te vei face de ras daca nu esti perfect. Si, desi nu esti constient ca aceasta convingere este cauza, esti de asemenea sigur ca oamenii te judeca.

Daca cineva se uita la tine, stii sigur ca se gandeste la ceva negativ. Iti este teama sa vorbesti in clasa sau sa mergi la evenimente sociale. Crezi ca vei fi umilit.

4. Esti sigur ca faci mereu ceva gresit

Traiesti cu aceasta ingrijorare tot timpul. Cand faci un gest pentru a face ceva, te loveste gandul - daca ai facut ceva gresit? Ai facut alegerea gresita? Ce se va intampla acum?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului